Osoby które zainspirowały nasze style

1
Trafiłam na taki wątek na zagranicznym Reddicie, więc stwierdziłam że może warto go też wciągnąć tutaj.

Jakie osoby - w szczególności znane z popkultury, aktorki, piosenkarki, i wszelkiej maści gwiazdy i celebrytki - inspirowały i inspirują Was w temacie mody, makijażu, stylu, prezencji? Kto wywarł na Was wpływ, kto spowodował że stwierdziłyście "też chcę tak wyglądać"?

Ja przyznam że mam jakąś słabość do stylówek Taylor Swift. Nie słucham jej muzyki, nie śledzę jej kariery, ale kiedy wiele lat temu trafiłam na jej zdjęcia w Internecie, to serce mi mocniej zabiło. Wiem, że to trochę delulu, ale pomyślałam "to mogłabym być ja gdybym była dziewczyną" 😅😳 Cóż, jest w moim wieku, mojego wzrostu (!), mój mózg doszukał się nawet jakiegoś podobieństwa w typie urody, choć oczywiście nie jestem nawet w ćwierci tak ładna 😅 - a jej styl totalnie do mnie przemawia, szczególnie ten z wcześniejszych etapów kariery, kiedy była kojarzona z letnimi, zwiewnymi sukienkami, ale też stylizacje w których pojawia się na ulicy bardziej niż te ze sceny czy czerwonego dywanu. Do tego często nosi czerwień na ustach i paznokciach, do której zawsze miałam słabość, a o której w tamtych czasach mówiło się, że stała się kiczowata i niemodna.

A jak to wygląda u Was?

Re: Osoby które zainspirowały nasze style

3
Ojej, to ja jestem totalną, nieuleczalną Swiftie od prawie dwóch lat. Nie tylko słucham bo ja to wszystko chłonę... Kolekcjonuję płyty CD, limitki, książki, merch w sensie ubrania i biżuterię, bransoletki z eras tour… dosłownie wszystko, co wychodzi z logiem Taylor. Jak pojawia się nowa rzecz to serce mi wali jak przy premierze albumu. Taylor jest dla mnie życiową inspiracją nie tylko muzyczną ale właśnie w kwestii stylu, prezencji, tego, jak się nosić i jak się czuć, jak przeżywać różne życiowe piosenki, praktycznie ze wszystkich kilkuset piosenek jestem w stanie wybrać każdą do obecnej sytuacji, dopasować do swoich emocji. Po prostu jest w niej coś takiego że chciałabym być taka jak ona do szpiku kości od tego co na zewnątrz do tego co w środku. Jest takim pewnego rodzaju też inspiracją do działania bo za sobą mam kilka książek biograficznych na jej temat i mogę powiedzieć że jest tytanem pracy. Lubię jak potrafi być jednocześnie dziewczęca i zdecydowana i jak miesza delikatność z charakterem. Często wracam do jej różnych er i za każdym razem coś mnie w nich łapie i to zarówno te bardziej sceniczne i radiowe, jak i te zwykłe, codzienne. Wiem, że to trochę przesada, ale nie potrafię inaczej. Po prostu jest dla mnie wzorem tego, jak można wyglądać i żyć autentycznie i jednocześnie magicznie. I nie zamierzam z tego rezygnować 🥹

Re: Osoby które zainspirowały nasze style

4
Staram się być oczywiście sobą, ale mam swoje inspiracje kobiece, Catherine Denevue, Sophia Loren, Grażyna Szapołowska, Marylin Monroe, modelka Bettie Page, z muzycznych cenię Alison Moyet z grupy z lat 80-tych Yazoo (Elektropop-NeoSoul), Amanda Lear (plotki są że Amanda była dawniej mężczyzną, ale przeszła korekte płci z męskiej na kobiecą-ale ona sam nie chce o tym opowiadać, była żoną artysty Salvador Dali, (muzyka Elektropop, Disco, Ballad Swing Jazz), uwielbiam Sade, Erykah Badu (Soul-Jazz), Donna Summer (Soul, Soul-Disco), i Post Punkowe Artystki Siouxsie Sioux, Debbie Harry z Grupy Blondie, lubię wogóle kobiety z o silnej osobowości, inspiruje mnie ich styl ubierania się, ekspresji, muzyka, i ch poglądy na życie, duchowość np Erykah Badu, jest tego trochę . Ale też nie staram się kopiować jak papuga, to tyle tak od siebie, z niekobiecych postaci też mam inspiracje , ale temat zapodany tutaj to kobiece postacie, więc męskich nie będę wymieniała . Hej pozdr :)