Krycie/depilacja zarostu

1
Czy istnieją jakieś sposoby na krycie zarostu makijażem lub polecacie z doświadczenia jakiś krem/plastry czy cokowiek do depilacji? Zarost gęsty i twardy na pozostałościach/nierównościach po trądziku, przez co golenie zwykłą maszynką nie wchodzi w grę, bo miałabym rzeźnie

Re: Krycie/depilacja zarostu

2
Niestety dokładne golenie to podstawa jeśli chcesz użyć wyłącznie kosmetyków. Ja używam podkładu Dermacol w miejscach zarostu.
Jeśli chcesz usunąć zarost to zabiegi laserowe (kilkanascie po 300-400 zl) lub elektroliza gdzie każda cebulką włosową jest niszczona odrębnie. Nawet nie wiem ile to zabiegów jest potrzebnych wtedy.

3
Hej Żaneta, niestety porządne golenie jest niezbędne. Mam bardzo drażliwą skórę twarzy i mega silny zarost - ogarniam temat najpierw golarką elektryczną, dopiero po niej ostatni szlif maszynką wieloostrzową. W miejscach najbardziej zagęszczonych, gdzie robi się tak zwany cień zarostu, najpierw nakładam korektor pomarańczowy, później tak jak Sylwia - podkład Dermacol

EDIT: Absolutnie nie próbuj nakładać kremu do depilacji na twarz!

4
Kinga90 pisze: 03 lip 2026, 20:18 EDIT: Absolutnie nie próbuj nakładać kremu do depilacji na twarz!
Istnieją kremy do depilacji przeznaczone konkretnie do twarzy.

Ale dołączone do nich instrukcje przestrzegają żeby nie używać ich na skórę jakkolwiek podrażnioną (w tym np. po goleniu), i nie częściej niż raz na ileś dni. I lepiej się do tego stosować. Nie pytajcie skąd wiem 😅

Zresztą nawet jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to efekty są - przynajmniej w moim przypadku - dużo gorsze niż w przypadku zwykłego, tradycyjnego golenia. Tak że dołączam się do niepolecania 😅

5
Ania K pisze: 04 lip 2026, 0:43 Nie pytajcie skąd wiem 😅

Zresztą nawet jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to efekty są - przynajmniej w moim przypadku - dużo gorsze niż w przypadku zwykłego, tradycyjnego golenia. Tak że dołączam się do niepolecania 😅
Okej, nie pytam... Choć przypuszczam, że z encyklopedii xD

Co do skuteczności kremu, to mi na ciele zostawia miejsca z resztkami włosków, wyglądającymi jak odrost, także tu też szału nie ma...

6
Sylwia_C pisze: 03 lip 2026, 7:07 Niestety dokładne golenie to podstawa jeśli chcesz użyć wyłącznie kosmetyków. Ja używam podkładu Dermacol w miejscach zarostu.
Jeśli chcesz usunąć zarost to zabiegi laserowe (kilkanascie po 300-400 zl) lub elektroliza gdzie każda cebulką włosową jest niszczona odrębnie. Nawet nie wiem ile to zabiegów jest potrzebnych wtedy.
Sylwia, a jaki odcień tego podkładu Dermacol?