Re: Dobór ubrań i akcesoriów

12
Przydałaby się jeszcze trzecia noga do porównania. Szare nie pasują, bo się zlewają z płaszczem. Jasne nie pasują do czarnych rajstop i legginsów.
Płaszcz jest dość długi. Przetestuj klasyczne czarne kozaki do kolana (nie za kolano, żeby kończyły się najwyżej na równo z płaszczem) i coś lżejszego/jaśniejszego na nogi - np. cieliste lub nawet ciemne ale trochę prześwitujace rajstopy.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

15
Dzięki za rady, warto było się zapytać.
Coś co wydawało mi się fajne (zlewanie się kozaków z płaszczem) jednak nie jest fajne. Na ulicy widuje beżowe buty zwykle w komplecie do beżowej kurtki. Do szarego miałam pewne opory.
Płaszcz kupowałam dłuższy, aby zakrywał grube uda, chociaż mogę go nie zapinać aby było lepiej widać nogi.

16
Magdii92 pisze: 02 gru 2025, 17:33 Bo nie mogę się zdecydować które :) patrząc na modę na ulicy, to kwestia 2-3lat i to będzie modne.
Ja używam ChataGPT. Wrzucam fotki modelki (mnie z zamazaną twarzą - nakazuję AI feminizację, podaję wymiary: 175 cm/75 kg, 105/82/102), podaję fryz, makijaż. Następnie cel wyjścia, rodziaj modelowania bielizny (silny, średni lub niski - często zakładam gorset Rebel Madness). Dalej wrzucam fotki sukienki, torebki, butów. Mówię czego nie mam. Proszę o analizę i porady. Następnie dobieram też dodatki w sklepach internetowych (screeny robię). Dalej analizuję. Proszę także o analizę błędów mojej "kreaccji". Na koniec proszę o ilustracje w 3 rzutach (front, bok i tył). Wychodzą ciekawe efekty. Przy okazji dostaję lekcję co i jak działa w połączeniu z pozostałymi elementami. Przestrzegam jednak przed euforią. Systemy AI mają tryb "przymilania się do klienta". Nie wrzucajcie też zdjęć twarzy i domu - AI potrafi te zasoby potem gdzieś użyć i wyskoczycie komuś w Ameryce na monitorze XD. Efekty są (jeśli wystarczająco dużo zadacie pytań i postawicie warunków) często świetne. AI analizuje nawet każdą zapinkę i guzik. Gorzej z rysowaniem bo systemy AI upiększają obrazki (atrakcyjność wizualna stoi ponad realizmem). Ale można wyłapać kierunek stylizacji. Generalnie polecam. W ten sposób znajduję drugie życie dla sukienek satynowych. Albo miniówek. Albo "karyniastych" butów. System AI pozwala lepiej dobrać cele zakupowe. Analizuję też w AI moją szafę (mam 20 pasów do pończoch, 150 sukienek, 20.spódnic, 30 par butów, 50 topów i koszul, 7 gorsetów (prawdziwych), 4 płaszcze, 3 kurtki, 5 marynarek, 5 bolerek, 30 par leginsów i spodni, 10 kombinezonów). AI świetnie to dobiera ze sobą. Dzisiaj żyjemy w czasach gdy można kupić wszystko z dostawą do domu, ale jeszcze ważniejsze jest przymierzenie tego choćby w wirtualnym świecie.
Załączniki

17
I w uzupełnieniu do wpisu. Nie patrzcie co jest modne. Patrzcie jakie macie zalety figury (np. dużą pupę, albo proste nogi) i to eksponujcie. Doborem dodatków i krojów maskujcie męskie cechy. Dzisiejsza moda polega na zasadzie "all in one" więc sukienka ma robić wszystko zamiast dodatków. A tak się nie da jeśli nie ma się wymiarów 90/60/90. Trzeba świadomie budować outfit. Dobierać paski, buty, matowe rajstopy czasem nawet. Niekiedy dodać apaszkę albo bolerko. Wtedy dodając świadomie grę cieni, matów, połysku oraz formułując bryłę ciała prezentujemy się lepiej. Współczesna moda to 10% materiał, 15% krój, a reszta to matketing i tworzenie efektu wow przy zakupie. Sorki ale w przypadku osób, które poddane są na ekspozycję testosteronu przed dekady, my musimy patrzeć w odwrotnych proporcjach na garderobę. Czyli: 30% materiał, 60% na krój, fason i dopiero na końcu (10%) na modę. Trendy polegają na rym, że wciąż odkrywa się minione epoki na nowo. Więc zawsze jest się "modną". Najważniejsze to wszystko dobrze skomponować wzajemnie i z własnym ciałem. Na przykład stosujemy zasadę zawężenia talii, unikamy przesadnych satyn (albo je eksponujemy, tyle że świadomie i do okazji). Łamiemy "karyniastości" (ja przynajmniej to robię). Nie przesadzam z kolorami (3 to zazwyczaj optimum). Buduję sylwetkę optycznie jak w architekturze. Może pomaga mnie w tym wykształcenie. Ale to działa.