Re: Szpilki 👠

21
Moje doświadczenie jest takie, że zwłaszcza w butach na bardzo wysokich obcasach, przez co rozumiem 10 cm i więcej, stopa ulega ściśnięciu i skróceniu pod wpływem ciężaru ciała, przez co można z powodzeniem chodzić w rozmiarówce o 1-2 mniejszej. W związku z tym ma dużą swobodę wyboru butów, zazwyczaj kupuję rozmiar 41.

23
Moje doświadczenie jest takie, że pierwsze butki kupiłam zgodnie z rozmiarówką, i była to porażka. Byłam strasznie naiwna. Uwielbiam klapki na wysokich szpilkach i trochę przesadziłam wybierając wersję na 15 cm obcasach. Ledwo dałam radę w nich ustać, o sprawnym chodzeniu mogłam zapomnieć. Ale najgorsze było to, że między pietą a końcem buta miałam chyba ze 2 cm luzu. Wyglądałam jak mała dziewczynka w butach swojej mamy. Innym powodem za wyborem mniejszych rozmiarów może być to, że ten sam model buta dla każdej rozmiarówki ma najczęściej tę samą wysokość obcasów. W wyniku tego wraz ze wzrostem numeru są coraz bardziej płaskie, a ja uwielbiam to stymulujące wygięcie stóp.

24
To nieprawda, że ten sam model butów ma taką samą wysokość obcasa dla każdego rozmiaru. Obcas rośnie wraz z rozmiarem właśnie żeby kąt był taki sam. Można to potwierdzić na stronie producentów (np. Kazar), którzy podają wysokość obcasa i rozmiar, dla którego był mierzony.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

27
Cześć dziewczyny ja kupuje na Fashion-Style, podobnie jak Doris , na Temu, na Aliexpress, ale nie do chodzenia po dworze, a po domu, szpilki klasyczne, oraz szpilki platformy bardzo lubię w nich chodzić i do zabaw-lubię w nich chodzić, tańczyć. Szpilka klasyczna wysokość 10-12 cm .

28
Ja kupuję buty właściwie tylko na Ali ze względu na cenę. Nie potrzebuje "dobrych butów" ponieważ nie wychodzę nigdzie jako ONA. Kiedyś zdarzało się kupić w Deichmann (w Polsce) - mieli nawet fajny wybór w większych rozmiarze - baleriny, czółenka, szpilki i botki - około 20 fajnych modeli. Teraz nie ma nic, a szkoda.
Annes_600 pisze: 19 kwie 2026, 7:35 Szpilka klasyczna wysokość 10-12 cm .
W takich to ja mogę postać 2 minuty, trzymając się lodówki :)

29
Na Temu, Shein i Ali jest bardzo duży wybór, ale najczęściej do rozmiaru 44-45. Najważniejsze to brać pod długość stopy a nie sugerować się nr rozmiaru. Po pierwszych zakupach w danym sklepie i np pierwszym zwrocie już wiedziałam jaki należy brać na przyszłość. Ceny są bardzo przestępne, a jakosciowo to także uważam że są super. Przecież ja w nich nie mam przetańczyć całej nocy na weselu czy paradować cały dzień na wybiegu 😉
A jeśli chodzi o wysokość obcasa to idealnie dla mnie jest 11,5 do 12,5cm 🙂
Załączniki

30
Ładne szpileczki, uwielbiam takie. Chętnie bym w nich pochodziła i spędziła parę godzin. Dla mnie im wyższe obcasiki, tym lepsze, ale nie do przesady. Dobrze czuję się na 11-12, a nawet 13 cm.
Kiedyś kupiłam klapki 15 cm, bo o takich marzyłam, ale musiałam się poddać: stać się jeszcze jakoś dało, ale o przemieszczaniu bez panicznego chwytania się rękami ścian i mebli mogłam zapomnieć. Trzeba tylko uruchomić swój żeński mindset, wyprostować postawę, zacząć kręcić biodrami i zarzucać nóżkę za nóżkę.