Re: Wasze imiona

32
Silvia_9 pisze: 19 lis 2024, 10:54 Hej,

Przejrzałam forum i nie znalazłam podobnego wątku, choć może się okazać że zrobiłam to zbyt pobieżnie.

Skąd pomysł na Wasze kobiece imiona? Wybierałyście coś podobnie brzmiącego do Waszego męskiego odpowiednika czy wręcz przeciwnie? Szukałyście inspiracji w życiu codziennym a może w szeroko pojętej sztuce? Dopasowanie nastąpiło dopiero gdy pierwszy raz ujrzałyście się w lustrze czy może była to już od dawna przemyślana decyzja? A może to Wasi bliscy Was zainspirowali? A może było jeszcze inaczej?

W moim przypadku to pomysł partnerki, osobiście skłaniałam się ku innej opcji, ale kiedy zobaczyła mnie w przebraniu i sensualnie szepnęła mi do uszka imię "Sylwia", nie było już odwrotu.
A ja nie mogłam się zdecydować w związku z tym że męskie mam trzy imiona to doszłam do wniosku że kobiece również będą trzy. Chciałam połączyć troszkę imiona z różnymi wyznaniami, duchowością. Jako że uważam się w sercu za kobietę a jednocześnie jestem zafascynowana religią i przez większość swojego życia byłam i nadal uważam że jestem aktywną Katoliczką. Chodzę do Kościoła co Niedzielę, często się spowiadam ale doszłam do wniosku że nie boję się i chodzę normalnie w staniku, kobiecej bieliźnie i z torebką. Jeszcze nie przełamałam się by chodzić w pełnym kobiecym stroju ale jeżeli chodzi o wiarę to nigdy nie byłam chwiejna i to że jestem trans nie oznacza że nie będę korzystać z sakramentów i wiary. Uważam że w Polsce to powinno się zmienić jak na Świecie i każdy niezależnie od tego czy jest LGBTQIA powinien móc normalnie chodzić do Kościoła i nie bać się. Mam nadzieję że nie obraziłam nikogo uczuć tym, jak tak to przepraszam.

Znaczenie, historia i pochodzenie imienia Cindy:

Cynthia oznacza "pochodząca z góry Kynthos" – góry na wyspie Delos, gdzie według mitologii urodziła się bogini Artemida. Artemida, bogini łowów, dzikiej przyrody i księżyca, była często nazywana Cynthią ze względu na swoje powiązania z tą wyspą.

Imię Danielle (lub Daniela, Daniella) ma korzenie hebrajskie (od imienia Daniel) i oznacza "Bóg jest moim sędzią" lub "Sędzia Boży", co nadaje mu silne konotacje duchowe, wiążące je z wiarą, moralnością, sprawiedliwością, boskim przewodnictwem, siłą i mądrością. Jest to wersja żeńska imienia Daniel, które nosił biblijny prorok, wzmacniając jego religijny i duchowy charakter.
Duchowe znaczenie imienia Danielle:
Pochodzenie: Hebrajskie "Daniyyel" (Bóg jest moim sędzią).
Symbolika: Wierność wyższej sile, podporządkowanie się boskim zasadom, sprawiedliwość.
Cechy: Kojarzy się z osobą uczciwą, lojalną, kierującą się zasadami, silną i mądrą.
Interpretacja: Sugeruje silny związek z wiarą, moralnością i poczuciem sprawiedliwości.
Wersje: Danielle (francuska), Daniela (polska).
Podsumowując, duchowość imienia Danielle wiąże się z:
Boskim sądem: "Bóg jest moim sędzią".
Mądrością i sprawiedliwością: Nawiązanie do biblijnego proroka.
Boskim przewodnictwem: Siła, ochrona.

Imię Elizabeth (Elżbieta, Eliza) ma hebrajskie korzenie (Elisheva), oznaczające "Bóg jest moją obietnicą" / "poświęcona Bogu", co nadaje mu głęboki, duchowy wymiar, symbolizując wiarę, lojalność i oddanie, a kojarzy się z godnością, siłą charakteru oraz świętymi postaciami, jak Matka Jana Chrzciciel, wpisując się w duchowość wiary i służby bliźnim.
Znaczenie i pochodzenie:
Źródło: Hebrajskie Elisheva (Eliszewa).
Tłumaczenie: "Bóg jest moją przysięgą", "Bóg jest moją obietnicą", "poświęcona Bogu".
Duchowe konotacje i symbolika:
Religia: W Biblii imię nosiła św. Elżbieta, matka Jana Chrzciciela, co wiąże je z wiarą i cudem.
Charakter: Symbolizuje lojalność, uczciwość, wierność zasadom, godność i siłę charakteru.
Patronat: Święta Eliza jest patronką pielęgniarek i potrzebujących, wspierając służbę innym.
Wartości: Odzwierciedla duchowość, czystość, szacunek dla tradycji oraz oddanie Bogu i bliźnim.
Warianty imienia:
Polskie: Elżbieta, Eliza, Ela, Elunia.
Angielskie: Elizabeth, Eliza, Liz, Lizzie, Lily, Lilibet.
Obrazek

"Piękno zaczyna się w chwili, gdy zdecydujesz się być sobą." Coco Chanel

Re: Wasze imiona

33
U mnie niewiele brakowało, a byłabym Karoliną. Nie wiem czemu. Chyba od koleżanki z klasy, która chodziła w błyszczących czarnych legginsach. Ale nagle w moim harcerskim życiu pojawiła się pewna blondynka. Potrafiła wyglądać pięknie i kobieco nawet w błocie, a jej usta zawsze pięknie błyszczały i pachniały. Wiadomo jak miała na imię... :)