Sama posiadam FB, DeviantArt oraz Reddit. Przez jakiś czas chcialam tez na instagramie zyc ale kilka platform naraz to zabójstwo dla kogoś kto prowadzi podwójne życie (jak część z nas).
Tak w skrocie to każda platforma ma przewagę facetow I im lepiej wyglądamy tym więcej sie odezwie. O tinder nie wspomnę. Jako facet mialam w ciągu 2 lat moze 10 like'ow, jako kobieta w godzine powyżej 100.
FB - nie trzeba tłumaczyć.
DeviantArt - malo znany choc prężny od wielu lat portal dla "artystow" choc dziś sztuka przejawia sie juz we wszystkim więc mamy tam wszystko.
Reddit - dość popularny, lecz jak ktos wyzej wspomnial napalency zawsze napiszą. Choc aby nie przedstawiać wszystkich tych platform w złym świetle, na każdej z nich poznalam normalnych fajnych ludzi (i mężczyzn i kobiety, i transki) ktorzy do tej pory sa normalni i wspierający Przez wszystkie lata.
Re: Inne społeczności CD w Internecie
12Dziewczyny, jest jeszcze coś takiego jak ,,wolne forum transowe" czy jakoś tak. Nie obeznana jestem z tym mocno, byłam kilka razy. Graficznie wygląda jak typowe forum, dużo wpisów i tematów. Jednak tam chyba nie ma takich gorących dyskusji jak tutaj.
13I żadnego posta w tym roku - przynajmniej w tematach widocznych dla niezalogowanych.
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."
15Z obcowaniem z Wolnym Forum Transowym byłabym ostrożna. Pominę już fakt, że ono od jakiegoś czasu wydaje się martwe. Ale to jest forum, na którym zagnieździła się true transowa moralność i retoryka. To jest takie niegdysiejsze Niebieskie Forum na dopalaczach.MoniaLiza pisze: 08 sty 2026, 17:46 Dziewczyny, jest jeszcze coś takiego jak ,,wolne forum transowe" czy jakoś tak. Nie obeznana jestem z tym mocno, byłam kilka razy. Graficznie wygląda jak typowe forum, dużo wpisów i tematów. Jednak tam chyba nie ma takich gorących dyskusji jak tutaj.
Geneza Wolnego Forum Transowego jest taka, że kiedyś, gdy powstała Fundacja Trans-Fuzja (2008 r.), to na jej portalu zaczęło funkcjonować również forum, które stało się w pewnym momencie konkurencją dla Crossdressingu. A przynajmniej jako konkurencja było postrzegane przez sporą część bywalców portalu www.crossdressing.pl. Środowisko podzieliło się mniej więcej według schematu, że na forum Trans-Fuzji przenieśli się ci, którzy bardziej widzieli siebie i swoją przyszłość na drodze korekty płci, a na Crossie pozostały osoby reprezentujące mniej radykalne podejście do rzeczy, czyli te, które wówczas określano "transwestytami". O dokonanie rozłamu oskarżono wtedy te siły, które stały za powołaniem Trans-Fuzji (w tym także mnie), a osoby związane z TF były dość mocno zwalczane na Crossdressingu. Prawie wszystkie z nich odeszły zresztą z Crossa. Została tylko jedna - ja. Przetrwałam tu wszystko (choć przez pewiem czas musiałam być w konspiracji).
Tymczasem forum portalu Trans-Fuzji też ewoluowało i dość szybko zaczęły tam dochodzić do głosu osoby, którym nie tylko nie podobał się wcześniej Crossdressing, ale także potem zaczęła nie podobać się Trans-Fuzja. W efekcie powoli, ale skutecznie doprowadziły do tego, że Trans-Fuzja, nie chcąc kopać się z koniem, oddała im to forum. I wtedy zamieniło się ono w Wolne Forum Transowe. Specjalnie nazwano je wolnym, bo wtedy te siły, które tam dominowały, uważały, że ani na Crossie, ani na forum TF nie ma prawdziwej wolności wypowiedzi, tylko dyskusje toczą się zgodnie z linią przyjętą przez właścicieli tych portali. Natomiast oczywicie tam wolność panowała tylko w zakresie przystawania do retoryki true trans. Ogólnie rzecz biorąc, jest to forum, na którym poza nabawieniem się zinternalizowanej transfobii raczej nie znajdzie się niczego ciekawego.
Make make-up not war
16Przepraszam, coś mię się klikło w trakcie pisania i zrobił się pusty komentarz. Ale już się poprawiłam
Make make-up not war
17Dziękuję Edyto za wyjaśnienie mi (nam wszystkim) sytuacji. Nie miałam o tym pojęcia. Po prostu szukając w internecie czegoś więcej o naszym społeczeństwie transowym wpadłam na to forum Nie do końca wiem co tam się dzieje, bo za dużo nie przeglądałam. A nie znając genezy tego tworu poleciłam naszym dziewczynom za co przepraszam bo to trochę taki nietakt.
18Spoczko, nic się nie stało. Tyle że naprawdę nie ma tam czego szukać. Nasze forum w tej chwili żyje dużo bardziej niż tamtoMoniaLiza pisze: 08 sty 2026, 19:27 Dziękuję Edyto za wyjaśnienie mi (nam wszystkim) sytuacji. Nie miałam o tym pojęcia. Po prostu szukając w internecie czegoś więcej o naszym społeczeństwie transowym wpadłam na to forum Nie do końca wiem co tam się dzieje, bo za dużo nie przeglądałam. A nie znając genezy tego tworu poleciłam naszym dziewczynom za co przepraszam bo to trochę taki nietakt.
Make make-up not war
19Edyta, czy to WOlne Forum Transowe to nie jest to, co nosiło kiedyś nazwę transpomoc.pl?
20Tak, owszem. Przez pewien czas tak się nazywało. Nawet w adresie ma cały czas "transpomoc.pl".Aśka pisze: 17 sty 2026, 16:01 Edyta, czy to WOlne Forum Transowe to nie jest to, co nosiło kiedyś nazwę transpomoc.pl?
Make make-up not war