Re: Depilacja nóg

23
Podzielę się swoimi doświadczeniami. Futro usuwam od ok. 2 lat, z nóg, rąk, torsu i w ogóle, gdzie sięgnę. Pierwsze była zgrubna obróbka trymerem, później maszynka do golenia. Przez jakiś czas w użyciu była maszynka w połączeniu z kremem do golenia. Problemem było szybkie odrastanie i mnóstwo zacięć, szczególnie wokół problematycznych miejsc, jak wokół kostek, w pachwinach itp. Później, do okolic intymnych, zaczęłam używać kremu do depilacji. Efekty trochę lepsze, niż maszynką, ale też ma minusy: wrastające włoski i podrażnienia. Aż przyszedł czas na lampę IPL.
Wiem, że to nie to samo co laser w gabinecie, ale za cenę kompletu zabiegów na całe ciało, mam lampę dla siebie. Głowica jest mała, intensywność światła na pewno mniejsza niż w laserze. Trzeba dużo samozaparcia, żeby zrobić całość od stóp do głów za jeden wieczór. Czasami pomaga butelka wina. No i dobrze jak nikogo nie ma w domu i nie obserwuje jak zakładam nogę za głowę, żeby wszędzie sięgnąć 😉.
W związku z tym, że włosy są w różnej fazie wzrostu, na początku trzeba zabieg powtórzyć 4 razy co dwa tygodnie. Później wystarczy raz na miesiąc, aż do lata. W lecie przestałam. Zadowalam się goleniem. Ale to jest już golenie o wiele rzadziej. Włosów odrasta niewiele i są słabsze.
Na jesień zeszłego roku powtórzyłam trzy sesje co dwa tygodnie. Teraz włosów odrasta może 10 do 20% tego, co było na początku.
Ostatnio zaczęłam używać elektrycznej maszynki Babyliss Pro 4Artists, do golenia twarzy. W moim wypadku goli naprawdę na gładko, jak nożykami, a nie zacina i nie podrażnia. Golę też miejsca, z którymi zawsze miałam problem, np. wokół kostek w nadgarstku. Nadaje się też do wygładzania okolic intymnych.
Chciałabym jeszcze spróbować depilacji pasta cukrową. Ostatnio wpada mi wiele reklam. Może któraś z koleżanek ma jakieś doświadczenia?