Re: Pielęgnacja nóg i twarzy - ciała

43
Ja próbowałam veet. 30 minut na nogach, jedynie fajnie nawilża. Także nie polecam. Najlepiej do nóg sprawdza się jednorazowa maszynka do golenia i bynajmniej nie różowa.

Najlepsze efekty daje za to laser. Żonie kupiłam kiedyś w prezencie i z niego nie korzysta to ja sobie zaczęłam używać. Jeszcze parę miejsc z włosami zostało.

44
Jola_C pisze: 16 sty 2025, 14:34 Dziewczyny, dołączę tutaj swoje doświadczenia. Na wstępie mała dygresja. Pamiętam, że jako nastolatek, jeszcze nie do końca świadomy co i dlaczego, pod prysznicem polewałem wodą włosy na nogach i rękach tak, żeby układały się równolegle i kleiły do skóry. Wtedy przez chwilę miałem wrażenie gładkiej skóry. 😉
Im jestem starszy, tym bardziej włosy "uciekają na południe". Na czubku głowy hula wiatr, na wierzchu dłoni, stóp i palców, w uszach, na klacie - hobbit.
Dlatego od roku usuwam wszystko jak się da.
Zaczynałem od golenia na mokro, z żelem, maszynkami "męskimi", dwu- lub trzy-ostrzowymi. Na początku bardzo często się zacinałem. Próbowałem też kremu do depilacji Veet. Niestety w każdym przypadku włosy odrastają bardzo szybko. Po dwóch dniach, na rękach i nogach miałem nieprzyjemną szczecinę.
W międzyczasie moja Żona zaczęła zabiegi laserem i sobie chwali. Niestety takie zabiegi na całe ciało, w dodatku wymagające kilkukrotnych powtórzeń, kosztowałyby majątek. Dlatego kupiliśmy wspólny prezent - lampę IPL od Philips.
Jestem po czterech zabiegach, w odstępach 2-tygodniowych. W momencie pisania, od ostatniego zabiegu minęło 7 dni. Na rękach i nogach, przy ruchu "pod włos" można wyczuć kilka nieśmiałych drobnych włosów. Na klacie włosów brak. Oczywiście są rejony (bikini), gdzie rezultaty nie są aż tak dobre, ale i tak lepiej niż wszystkimi innymi metodami, które próbowałem.
Trzeba być konsekwentnym i regularnie powtarzać zabiegi. No i wtedy rezultaty są raczej permanentne.
W moim przypadku inwestycja jak najbardziej trafiona - polecam.
hej, jak po czasie oceniasz tą lampę ? zastanawiamy się również nad zakupem i szukam opinii po kilku, kilkunastu sesjach ? czy kupilibyście drugi raz ? jakie widzicie plusy i minusy ? zastanawiam się nad Philips Lumea 9900.

46
Używałam Lumea i musicie nastawić się na odrastanie włosków. To nie jest laser kosmetyczny tylko IPL, który na "chwilę" usypia włos. Nie wiem od czego to zależy - od hormonów, od samych włosów, diety czy faz księżyca, ale na mnie nie działało to "usypianie" na 6 tygodni - a dodam że kolor włosów mam idealny, bo oryginalnie jestem brunetką. Po tygodniu odrastałam i problem (w moim przypadku) wrastających włosków wracał jak bumerang. Dla mnie idealnie sprawdził się laser kosmetyczny, myślę że zaliczyłam 10 sesji, bolało jak cholera, ale z efektów cieszę się już kilka lat.

47
Dziewczyny
Kontynuuję używanie lampy Lumea. Staram się powtarzać zabiegi co dwa tygodnie. Ostatnio tylko zwiększyłem moc na max. Chyba się już przyzwyczaiłem. Tak jak pisałem wcześniej, ok 7 dni po zabiegu golę niedobitki włosów maszynką. Lampa ma wbudowany czujnik, który ma zapewnić, że głowica dobrze dolega do skóry. Są miejsca na ciele, np. wokół wystającej kostki w nadgarstku lub palce, że trudno złapać odpowiednie ustawienie. No i głowice są bardzo małe. Zabiegi przez to stają się czasochłonne. Mi całość, tj. nogi, ręce, tułów pachy i bikini zajmują ok 3 - 4 godz. Lampa się grzeje i trzeba dać jej odpocząć. Praktycznie trzeba sobie zarezerwować wieczór (film, butelka wina). Ale i tak osobiście uważam, że się opłaciło, szczególnie kiedy widzę ceny w gabinetach kosmetycznych. Moja lampa na pewno się już spłaciła.